Shutterstock 1915172929
Qa
Missie

1 miljoen Bio Ambassadeurs

The Organic Embassy is erg ambitieus en streeft naar 1 miljoen Bio Ambassadeurs.  Om ervoor te zorgen dat Nederland steeds meer biologisch kleurt, is het noodzakelijk dat veel meer mensen niet alleen hun kennis vergroten over deze toekomstbestendige vorm van landbouw, maar die kennis ook op een enthousiaste manier weten over te brengen op anderen. Zo zal de markt voor biologische producten gestaag groeien en kunnen steeds meer boeren omschakelen.

Shutterstock 1156298524
Kjjh
Shutterstock 1072942685

"Mijn persoonlijke missie? Eén miljoen bio ambassadeurs!"
Michaël Wilde

Wat is Biologisch?

Biologisch klinkt gaaf, maar wat houdt het eigenlijk in? Producenten moeten aan bepaalde normen voldoen, en dat geldt voor de hele productieketen. Hier zijn zes punten om het te verduidelijken!

Iconen organic embassy Tekengebied 1

Biologisch is een officiële term voor een methode om voedsel te produceren en geeft de garantie dat een product onder bepaalde voorwaarden is geproduceerd.

Iconen organic embassy Tekengebied 1 kopie

Alle regels zijn vastgelegd in EU-wetgeving. De claim ‘biologisch’ is wettelijk beschermd.

Iconen organic embassy Tekengebied 1 kopie 2

De regels gelden voor alle schakels in de productieketen. Een eindproduct is dus pas bio als alle schakels zijn gecertificeerd waardoor de traceerbaarheid gegarandeerd is.

Iconen organic embassy Tekengebied 1 kopie 3

Biologisch is te herkennen aan het keurmerk: het bekende groene blaadje.

Iconen organic embassy Tekengebied 1 kopie 4

In Nederland is Skal Biocontrole verantwoordelijk voor registratie, certificering, controle en toezichthouden op ondernemers.

Iconen organic embassy Tekengebied 1 kopie 5

 Regels zijn aanvullend op de algemene Warenwet. Bio Producenten worden dus dubbel en onafhankelijk gecontroleerd.

Soil

De vier kernwaarden 

De internationale biologische beweging rust op vier fundamentele pijlers, samengevat in het acroniem ZEGE: Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid. Deze kernwaarden vormen de basis van een duurzame benadering van landbouw en voedselproductie, waarbij aandacht wordt besteed aan het welzijn van mens, dier en milieu, en eerlijke handelspraktijken worden nagestreefd.

Zorg

Zorg staat voor het beschermen en koesteren van wat wij hebben, de planeet leefbaar en gezond houden, de bodem verzorgen zodat toekomstige generaties ook nog heerlijke producten kunnen verbouwen.

Ecologie

Ecologie staat voor het bevorderen van biodiversiteit, samenwerking met de natuur, kringlopen, water, bodem, planten.

Gezondheid

Gezondheid gaat verder dan de gezondheid van de mens, het gaat ook over gezonde bodems, planten en dieren. Gezondheid is ook meer dan de afwezigheid van ziektes, het gaat over vitaliteit en levenskracht.

Eerlijkheid

Eerlijkheid ofwel billijkheid, dat staat voor wederzijds respect, eerlijke prijzen voor boeren, gerechtigheid in de keten waarbij elke schakel de waardering krijgt die haar toekomt.

Shutterstock 221780905
We gaan voor 1 Miljoen Bio Ambassadeurs.
Ook ambassadeur worden of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Laat je e-mail adres achter en we nemen contact met je op.